Játék leírása

Szabályok:
Az Uncharted Seas szabályai – hajós játék lévén – kissé különböznek a többi figurás játékoknál megszokottól, ám ennek ellenére is kellemesen egyszerű maradt. Az alapokat 2-3 csata során könnyedén el lehet sajátítani, és a kiegyensúlyozott játékmenet miatt még egy kezdő játékos sem kezdi behozhatatlan hátránnyal a csatát.

Ráadásul a szabályok egyszerűsége lehetőséget ad arra is, hogy szükség esetén háziszabályok tömkelegét alkothassuk meg, ha épp egy kis bonyolításra vágyunk.

Mozgás:
A legnagyobb különbség talán az, hogy itt jóval nagyobb szerephez jutott az egységek koordinálása. Gondoljunk csak bele: a flották jelentős része éppen csak döcög szembeszélben, miközben oldal irányban tud igazán jól lőni. Így a hajók rendszerint nem egymás felé haladnak, hanem egymást kerülgetve, gyakran a terepasztal nagy részét bejárva tüzelnek egymásra. Ráadásul minél nagyobb a hajó, annál nehezebben, nagyobb ívben fordul. Megállni, horgonyt vetni pedig csak végszükség esetén szokás. Szóval a flottáink a szűkös tereptárgyak közötti állandó lavírozásra vannak kárhoztatva, miközben arra is figyelniük kell, hogy mindig az ideális tűzívben, ideális távolságon belül maradjanak. Valamint taktikától függően elkerüljék, vagy épp előidézzék a közelharcot.
Ráadásul számos hajó a széljárástól függetlenül, jóval szabadabban mozoghat, míg mások a jól bevált “kerülgetéses” taktika helyett ajtóstul rontanak a házba, és így inkább frontálisan támadnak.

Harc:
A harcrendszer sem lett túlbonyolítva, könnyen átlátható és pörgős. A hajók ennek ellenére viszonylag sokáig bírják – A csatahajók gyakran túl is élik az ütközetet. Miközben az aprócska fregattok bár sérülékenyek, de egy-két ügyes manőverrel csatát is nyerhetnek.

Persze ez is kockajáték, vagyis a szerencsének itt is komoly szerepe van. Ám legtöbbször nem a győzelem vagy vereség múlik a kockákon, hanem inkább csak a küzdelem hevessége. Ugyanis a tűzharc során számos esetben a kritikus sebzés jelenti a papírformát, míg az egyszerű találat már balszerencsésnek számít. De előfordulhat még a kritikusnál is jobb lövés, vagy éppen a teljes kudarc. Igaz tehát, hogy a kockákon múlik a dolog, de az eredmény nem kétesélyes, hanem gyakran 4 lehetőséget is tartalmaz, amiből csupán 1 számít valóban rossznak.

Mindezt még tovább színesítik a kritikus találatok egyedi hatásai is. Vagyis nem csupán egy jelentős sérülésről van szó, hanem lehet, hogy a hajó kigyulladt, és szép lassan elég. Vagy épp képtelen a kormányzásra, illetve sodródik. De az is előfordulhat, hogy megsérült a kazán / lőszerraktár, és így az egész hajó egy hatalmas robbanásban pusztul el, amivel könnyedén okozhatja a körülötte haladók vesztét is.

Kártyák:
Az Uncharted Seas kártyák nélkül is tökéletesen játszható. (Kezdő játékosoknál ez a verzió lehet üdvözítő, mivel sajnos az angol nyelvű kártyalapok alkalmazása az első ütközetek során nehézkes lehet). De kártyákkal együtt igazi az élmény. Főleg, hogy a kártyalapok fele fajspecifikus, azaz az ellenfelek számára rendszerint meglepetéseket tartogat, és ráadásul tovább mélyíti flották közti különbségeket.

A kártyák többsége azonban így sem aduász, és jobbára csak hétköznapi eseményeket tartalmaz. Pl. az egyik sortűz pontosabbra sikerült, vagy kissé változik a szélirány, avagy az egyik hajón ütött rést épp most sikerült bedeszkázni.

Flottaépítés:
További nagy előny, hogy a csaták jellemzően kis flottákkal zajlanak. Már egy 5000Ft-os alapflottával is teljes értékű ütközetet lehet vívni, és ez most nem egy sablonos reklámszöveg, mert valóban így van. Még a nálunk jóval pénzesebb, nyugati országokban is legfeljebb 2 alapflottának megfelelő hajóhaddal játszanak.
Ráadásul, aki akarja, bátran színesítheti a flottáját újabb, egyedi hajótípusokkal, ettől azonban alig-alig kerül jobb helyzetbe. Inkább csak újabb taktikai lehetőségek nyílnak meg előtte.

Reklámok

2 thoughts on “Játék leírása

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s